Pages

Thursday, 12 January 2012

AKU SILAP BESAR

Aku dah tersilap.
Tersilap besar.

-
Aku sedang baca sebuah buku atau lebih popular dipanggil novel (novel mungkin tak berapa tepat) sekarang. Buku tersebut bertajuk AMERIKA. Nukilan Ridhwan Saidi. Aku beli buku tersebut dari BUKU FIXI Aku beli secara atas talian (on-line lah) dan aku menyesal. Menyesal? Kenapa menyesal? Begini. Buku tersebut dijual dengan harga RM25.00 sebuah. Untuk belian atas talian, caj sebanyak RM10.00 dikenakan bagi tujuan penghantaran (poslaju) dan RM2.00 lagi dikenakan kerana aku menggunakan khidmat bayaran maybank2u. Jadi nilai buku tersebut semuanya dihitung menjadi RM37.00. 

RM37.00?
Ya

RM37.00!!??
Iya, iya


Oh jadi kau menyesal sebab harga buku tersebut mahal? 
Tidak

Atau kau menyesal sebab harga penghantaran yang terlalu mahal?
Juga tidak.

Habis, kau menyesal sebab caj yang pihak bank kenakan ke atas pindahan wang ke akaun bank penjual yang mahal?
Oh, tidak juga.

Habis, menyesal apanya????

Aku menyesal bukan sebab harga pembelian yang mahal berbanding harga buku sebenar, tapi aku menyesal sebab, 

ok aku gantikan 'sebab' kepada 'kerana' ya

-
-

Baiklah. Begini. 

Aku menyesal beli buku tersebut kerana buku tersebut berjaya buat aku lemas. Ya, lemas. Itu kelemahan aku bila aku baca karya yang sepadan dengan jiwa aku. Aku jadi lemas, tenggelam dalam dunia sendiri. Aku tak pandai nak buat ulasan buku tetapi kisah hidup Murshid Merican berjaya menawan hati aku. Dia bekerja sebagai arsitek di siang hari. Murshid sering makan sup brokoli dan susu soya panas. Dia hedonis. Kesenangan dan keinginan dipilih sebagai jalan hidup utama. Dia tinggal seorang diri di loteng tidak bertingkap. Dia minum wain. Dia makan sandwich Cuba yang berinti daging babi salai. Dia bersenggama dengan Dahlia kekasih 16 tahunnya. Dia juga melakukan yang sama dengan Aneeta teman satu pejabatnya. Begitu juga dia dengan Jenice si janda beranak satu itu. Murshid juga selamba makan di restoran Cuba di bulan Ramadhan sewaktu dia pergi  ke  Miami kerana menang satu pertandingan filem. Murshid itu Mumu. Sinis. Comel. Hedonis.

Sebagai seorang Muslim yang tidak melakukan apa yang Mumu lakukan dalam hidupnya aku tertanya tanya, apa perasaan menjadi seorang hedonis? Apa rasanya makan babi salai? Mumu kata babi salai tu masin masin sikit rasanya. Wain pula harum, pekat. Mumu bangun pagi pun masih terasa wain di tekak. Dahlia berambut kehijauan. Ponteng sekolah. Datang ke loteng dan bercumbu dengan Mumu. Baru berumur 16 tahun tetapi sering beri pendapat dengan ayat tinggi, setinggi ayat seorang yang ambil literasi dari darjah satu sampai tingkatan empat. Tapi bernas. Aku suka. 

Aku takut. Ini pertama kali aku beli buku on-line. Dan belian pertama tersebut terus hit. Terus hanyutkan aku. Aku takut belian seterusnya tidak dapat menandingi buku yang satu ini. Amerika juga dah nak sampai ke penghujung bacaan. Aku kuatkan hati untuk baca beberapa helaian saja dalam sehari. Jadi penamat sampai sama tarikh dengan tarikh aku dapat gaji. Bolehlah aku sambung hanyut dalam buku yang lain pula. Harap harap selepas ini KASINO dan CEKIK akan sambut ke-hanyut-an aku ni. 

Inilah satu satunya hobi aku yang bersifat destruktif. Ya, membaca itu destruktif pada aku. Bila keinginan membaca aku datang, ia datang membuak buak. Terasa semacam satu gelombang ombak datang dan penuhkan tangki hobi membaca yang selalunya kosong. Ia buat aku hanyut dalam dunia sendiri dan gagal mengalih mata dari mukasurat yang dibaca. Aku akan baca baca dan terus baca sampai tamat. Tenggelam.

 Tapi jangan risau, aku bukan hedonis semacam Mumu. Aku cuma hanyut, tidak mati lemas.


No comments:

Post a Comment